Kalpte Pıhtı Oluşmasının Nedenleri
20 Haziran 2024

Kalpte Pıhtı Oluşmasının Nedenleri

Kalpte pıhtı oluşması, kan akışının yavaşlayarak durgunluk yaratması neticesinde gerçekleşen bir durumdur.

Kalbin pıhtı atma oranının en yüksek olduğu organ beyindir. Çünkü beyin, vücutta ayrıcalıklı bir organ olarak kalpten çıkan kanı ilk alan organdır. Kalpten çıkan kan beyinden sonra vücudun diğer organlarına dağılmaktadır. Dolayısıyla kalpte pıhtı oluşması durumunda bundan ilk etkilenecek organ da maalesef yine beyindir.

Kalpte Pıhtı Neden Olur?

Kalp içinde kanın yavaşlamasına bağlı olarak veya kalp kapaklarındaki bozukluklar, kalpteki ritim bozuklukları esnasında kalp içinde pıhtı oluşmaktadır. Kalpte pıhtı oluşmasına sebep olan ritim bozukluğu yaklaşık olarak 3-10 dakika devam ettikten sonra ritim normale dönünce kulakçıklar tekrar kasılmaya başlar. Ancak o titreşim dönemindeki durgunluk vaktinde kalbin kendisini boşaltamaması nedeniyle oluşan pıhtı, kulakçıklar tekrar normal kasılmalarına başladığında kalpten çıkarak başta beyin olmak üzere diğer tüm organlara yayılır.

Kalpte Pıhtı Oluşumunun Risk Faktörleri

Kalpte pıhtı oluşumuna sebep olan bu özel ritim bozukluğu vakalarının ülkemizde görülme sıklığı 18 yaş üzeri grupta %0,8 olmakla beraber ilerleyen yaşlarda bu oran yükselmekte, 65 yaş üzerine çıkınca %5 değerine ulaşmaktadır.

Vücutta Pıhtılaşma Mekanizması

Vücut, bir kesik oluşması durumunda trombosit adı verilen küçük kan hücrelerini hasar yerine yönlendirerek yara yerinde tıkaç oluşturarak kanamayı önlemeye çalışır. Trombositlerin bir araya gelerek pıhtı oluşturması durumu sadece kanamalarda değil, damar sertliği olan kişilerde de vuku bulabilir ve bu durum kalp damarlarında gelişirse kalp krizine, beyinde gelişirse inmeye neden olmaktadır.

Kalpte Pıhtı Oluşumunu Önleyebilmek Mümkün mü?

Kalpteki bu ritim bozukluğu olup olmadığı 24 saatlik bir Holter testi ile öğrenilir ve böyle bir bulguyla karşılaşıldığında, kalpte pıhtı oluşumunu önleyici kan sulandırıcı adı verilen ilaçlarla kanın pıhtılaşması önlenmeye çalışılır. Ancak bu tür ilaçlarla yapılan tedavilerde etkinliği sağlamanın yanı sıra kullanıcıların kanamalardan da kendilerini korumaları oldukça önemlidir.

Kalpte Pıhtı Oluşumunu Önlemeye Yönelik Yöntemler:
  • Düzenli Egzersiz: Kan dolaşımını hızlandırarak pıhtı oluşumunu engeller.
  • Sağlıklı Beslenme: Omega-3 yağ asitleri içeren besinler pıhtılaşmayı azaltır.
  • Sigara ve Alkol Tüketimini Azaltma: Damar sağlığını korur ve pıhtı riskini azaltır.
  • Düzenli Sağlık Kontrolleri: Erken teşhis ve tedavi için önemlidir.
Sonuç

Kalpte pıhtı oluşumu ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, düzenli sağlık kontrolleri ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları, bu durumun önlenmesinde kritik rol oynar. Pıhtılaşmayı önleyici tedavi yöntemlerine dikkat ederek ve doktor tavsiyelerine uyarak, kalpte pıhtı oluşumunun önüne geçmek mümkündür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Dışkıda Kan Pıhtısı Yapan Hastalıklar

Dışkıda Kan Pıhtısı Yapan Hastalıklar

Kanın Pıhtılaşmaması Nedenleri?

Kanın Pıhtılaşmaması Nedenleri?

Ameliyat Sonrası Pıhtı Atması

Ameliyat Sonrası Pıhtı Atması

Akciğerde Kan Pıhtısı Belirtileri ve Tedavisi

Akciğerde Kan Pıhtısı Belirtileri ve Tedavisi

Varis Pıhtı Atması Belirtileri ve Tedavisi

Varis Pıhtı Atması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Beyinde Kan Pıhtısının Tedavisi

Beyinde Kan Pıhtısının Tedavisi

Güncel

Burunda Kan Pıhtısı Nasıl Geçer?

Burunda Kan Pıhtısı Nasıl Geçer?