{ "title": "Hamilelikte Kan Pıhtısı Gelmesi", "image": "https://www.pihti.gen.tr/images/hamilelikte-kan-pihtisi-gelmesi-466.jpg", "date": "19.01.2024 02:49:53", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "
Hamilelikte kan pıhtısı gelmesi, kan pıhtısı normal bireyler için endişeli bir durumken, bu olayın hamilelik esnasında meydana gelmesi işin ciddiyetini kat ve kat arttırmaktadır. Hamilelikte kan pıhtısı gelmesi hem anneyi hem de anne karnındaki bebeğin sağlığını ve gelişimi açısından da olumsuz bir durumdur. Kan damarlarındaki pıhtı olarak adlandırılan tromboz, hamilelikte nadir rastlanılan bir durumdur. Hamilelikte kan pıhtısı gelme riskini aza indirgemek için birkaç önlem alınması, tüm hamile bayanların işini kolaylaştıracaktır.

Hamilelikte Kan Pıhtısı Gelmesi Neden Olur?

Hamilelik döneminde vücuttaki birçok organda ve sistemde fizyolojik sistemlerin yanında kan pıhtılaşma sistemlerinde de önemli değişiklikler görülmektedir. Genellikle gebelik kan damarlarında pıhtı yaratan bir faktör olarak bilinmektedir. Bu sebeple damar tıkanıklığı geçiren ve böyle risk faktörü taşıyan bireyler hamile kaldıklarında damar tıkanıklığı geçirme riskleri da artmaktadır. Hamilelikte kan pıhtısı gelmesi, anneye bağlı olan embriyo kılcal damarın kanın pıhtılaşmasından dolayı bebek beslenemeyip negatif sonuçla birlikte gebelik düşük sonuçlanır. Hamilelikte pıhtılaşmanın artmasının yanı sırasında hareketlerin azalması, rahmin bazı damarlar üzerinde baskı yapması, bacaklardaki kan akımının yavaş olması gibi faktörler pıhtılaşma eğilimini arttırmaktadır. Gebeliğin ilk 3 ayında ve doğum sonrası ilk 6 hafta kan pıhtısı gelme riski yüksektir. Kan pıhtısının görülme olasılığı yüksek olan kişileri şu şekilde sıralayabiliriz.
Hamilelikte Kan Pıhtısı Gelmesi Belirtileri Nelerdir?

Hamile bireyler tehlikelere ve diğer hastalıklara karşı bu dönemde daha hassas olurlar. Hamilelikte kan pıhtısının gelmesi gerçekleşmemiş olsa da ileride gerçekleşeceğini gösteren belirtiler şunlardır;
Hamilelikte Kan Pıhtısı Gelmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hamilelikte kan pıhtılaşma tedavisi mümkün olmakla birlikte, iğne tedavisi ile olumlu sonuçlar vermektedir. Bu durumda anne adaylarının yatarak geçirmesi gerekmektedir. Uygulanan bu tedavinin plasentaya zararı yoktur. Anne adayının gebeliğinin pozitif çıkması ile zaman kaybetmeden hekimine başvurarak ince tedavisine başlanmalıdır. Fakat kan inceltici ilaç kullanan hamile anne adaylarının beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir.

K vitamini kan sulandırıcı etkisi gösterdiğinden, ıspanak, yeşil yapraklı sebzeler, bürüksel lahanası, kuşkonmaz, yeşil çay, yumurta ve ısırgan otu gibi K vitamini yönünden zengin besinler tüketilmesi hamilelik boyunca dengeli beslenme açısından yararı olacaktır. Fakat bu durumu tüm hamile adayların doktor kontrolünde yapması üzerine kullanılmalıdır.

Yapılan kan sulandırıcı iğne tedavisinde kanama gibi durumlar görülebilir fakat korkulacak bir durum değildir. Yapılması gereken alınan iğnenin dozunun azaltılmasıdır. Çünkü kan inceltici iğneler ile daha fazla kan kaybı yaşanması olasıdır. Hamilelikte kan pıhtısı gelmesi durumunda gerekli olarak düzenli tahliller verilerek anne adayının bilgilendirilmesi faydalıdır. Sigaranın pıhtı gelmesini arttırıcı özelliği bulunduğundan sigara içilmemelidir. Eğer pıhtı beyine ya da kalbe atması durumunda ciddi sorunlar yaratmakla birlikte ölümcül de olabilir. Bu sebeple kanın sulanmasına yardımcı olacak yarım bardak suya, yarım bardak limon suyunu öğleden önce ve sonra içilmesi tavsiye edilir.
" } ] }