{ "title": "Doğum Sonrası Pıhtı Atması", "image": "https://www.pihti.gen.tr/images/Dogum-Sonrasi-Pihti-Atmasi-59247.jpg", "date": "21.01.2024 02:41:15", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Doğum Sonrası Pıhtı Atması, vücutta birçok organa kan akışı sağlayan damarlar içerisinde kan birikimiyle oluşan tortunun damar kanalları aracılığıyla pıhtı halinde ilerlemesi sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Akışkan kanın hava ile teması sonucunda pıhtı gebe kalabilen her yaştan kadında doğum yapıldıktan sonra meydana gelebilir. Damardaki kan akış seviyesi durağan olup katı hale gelerek ani basınçla ilerleme gösterir. Öte yandan bulunduğu yerden kopan pıhtı akciğere kadar ulaşarak doku üzerinde hasar yaratmaya zemin hazırlamaktadır ya da vajinal bölgeye yayılım göstererek çıkış yapmaktadır. Çiçeği burnunda annelerin yaşadığı bu rahatsızlıkta kan koyu renk ve kıvam alır. Dokulara kan ulaşımı kısıtlanıp o noktadaki organın işlevini yerine getirmesi engellenir. Bu durumda kirli kan atılamaz. Söz konusu pıhtı atması damarda birikip sorun teşkil ettiği gibi kan akışı ile ilerleyerek cinsel organ alanına aniden giriş yapabilir. Ciddi sağlık problemlerini beraberinde getiren doğum sonrası pıhtı atması doku derinliğinde tüm alana yayılıp belirli bir noktada birikerek pıhtı atmasına neden olur.

Doğum sonrası pıhtı atması rahatsızlığı ile iç içe olan organın üzerinde şişlik, morarma, şiddetli ağrı ve hareketsizlik gibi problemler oluşur. Bulunduğu organ alanında mekân kuran pıhtının yerinden ayrılıp bağlantılı damarları tıkaması kaçınılmazdır. Böyle bir durumda kan basıncı yükselir. Hücre dokuları hasar görmeye yüz tutar. Damarda biriken kan ile meydana gelen pıhtının cinsel organa geçiş yapması; sürekli hareketsiz kalma aşırı kilo, kalp krizi, felç, hormon düzeyinde bozulma, kanser gibi problemlere yol açabilir. Böyle bir rahatsızlık kapsamında risk grubunda yer alan doğum aşaması geçiren kadınların vücut direncinin düşük olması veya doğum ameliyatı sonrasında cerrahi müdahale yapılan yerin tepki vermesi sonucunda da pıhtı atması ortaya çıkabilir.

Doğum Sonrası Pıhtı Atması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hayati devamlılığı sağlayan damarlarda pıhtı sorunu meydana geldiğinde basınç etkisi ile ilerleme gösterip kanın dışarı atılması vücudun verdiği tepkiyi gösterir. Belirtiler dahilinde ihmal etmeden hastane kuruluşuna başvuru yapmak gerekir. Doktor muayenesi ile gerekli tetkiklerin yapılıp kesin tanının konulması sonrası tedavi işlemi başlar. Cerrahi müdahaleye gerek kalmaksızın ilaçlı tedavi ile bu rahatsızlığın ortadan kaldırılması mümkündür. Hekimin tavsiye ettiği uyarıların uygulanması iyileşmeye katkı sağlamaya yöneliktir. Sağlıklı ve dengeli beslenme koşullarının sağlanması da kısa sürede tedavinin olumlu sonuç vermesine kaynaklık eder. Bu hususta vücuda bol su alınması ve organik besin maddelerinin tüketiminin yapılması da iyileşme açısından fayda sağlar.
" } ] }