{ "title": "Damarda Pıhtı", "image": "https://www.pihti.gen.tr/images/Damarda-Pihti-75762.jpg", "date": "21.01.2024 15:20:41", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "
Damarda Pıhtı, vücudun birçok organına kan akışı sağlayan damarlar içerisinde kan birikimiyle oluşan tortudur. Kanın hava ile teması sonrasında meydana gelen bu durum her yaştan insanda birtakım sebeplerden ötürü meydana gelebilmektedir. Damar içinde pıhtı oluşumu kanın akış seviyesini düşürmesiyle birlikte durağanlaşıp katı niteliğe dönüşmesiyle birlikte ortaya çıkar. Hal böyle olunca kan akışı durmaktadır. Böyle bir sağlık problemi ile kan renginde koyulaşma meydana gelir. Dokulara kan ulaşımında kısıtlanma oluştuğu için bu alandaki organın işlevini yerine getirmesi mümkün değildir. Bu durumda kirli kan çıkış yapamaz. Söz konusu pıhtı damarda birikebildiği gibi kan akışı ile ilerleyerek çıkış yapabilir. Tıpta sıklıkla ele alınan en yaygın damarda pıhtı türü bacak dokusu kapsamında meydana gelen toplardamar pıhtısıdır. Ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getiren bu rahatsızlık dışarıdan bakınca görünmeyip doku içerisindeki derinliklerde yer alır. Bazı damarlardaki pıhtılaşmalar ise gözle görülebilir niteliktedir.

Damarda pıhtı sorunu ile iç içe olan organ üzerinde şişlik, şiddetli ağrı, hareketsizlik ve morarma gibi unsurlar oluşur. Bulunduğu alanda kendine ait zemin hazırlayan pıhtının yerinden ayrılıp akciğer ile bağlantılı damarları tıkaması kaçınılmaz bir durumdur. Biriken kanın göl alanına çevrilip kıvamının koyulaşması uzun vadede gelişir. Böyle bir durumda kan basıncında yükseliş başlayıp dokular hasar görmeye yüz tutar. Damarda pıhtı oluşumu, hareketsizlik, aşırı kilo, kalp krizi, felç ve birtakım ameliyatlar sonrasında oluşmaktadır. Kanser hastaları, hormon düzeyinde bozulma geçiren hastalar ve gebeler böyle bir rahatsızlık kapsamında risk grubundaki kişilerdir.

Damarda Pıhtı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hayati önem taşıyan damarlarda pıhtı meydana geldiğinde doktor muayenesi ile gerekli tetkiklerin yapılıp tanının konulmasıyla tedavi işlemi başlar. Bu hususta ameliyata gerek kalmadan ilaçlı tedavi ile damarda pıhtı sorununun ortadan kaldırılması mümkündür. Hekimin önerdiği egzersizlerin düzenli bir şekilde yapılıp dengeli ve düzenli beslenme koşulları altında tedaviye hız kazandırmak zor değildir. Bu hususta bol su tüketiminin yapılması da iyileşme açısından fayda sağlar.
" } ] }