{ "title": "Beyne Pıhtı Atması", "image": "https://www.pihti.gen.tr/images/Beyne-Pihti-Atmasi-35481.jpg", "date": "21.01.2024 04:50:53", "author": "Melisa SERAP", "article": [ { "article": "Beyne Pıhtı Atması insan vücudunun en önemli kontrol merkezi olan beyin damarlarının tıkanmasına neden olan çeşitli sebeplerle oluşan bir hastalıktır. Kan hücrelerinin birçok nedenden dolay olabilecek damar içerisinde olan kan pıhtısı damardan ayrılarak dolaşım sistemine katılması ve ince damarlardan geçemeyerek beyne giden damarları tıkaması sonucu beyne pıhtı atması oluşabilmektedir. Müdahale edilemediği zamanlarda insan hayatının felç veya ölümüne sebep olabilecek kadar önemlidir. İnsan vücudunda pıhtı atması sadece beyne giden damarlarda olmaz, hayatı organlarımızda da (Kalp, akciğer) pıhtı atması görülmektedir.

Beyne Pıhtı Atması Neden Olur?
Beyne Pıhtı Atmasının Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle belirtmek gerekir ki en çok rastlanan belirtiler olup bireylere ve beyinin pıhtı atan bölgesine göre belirtiler değişebilir veya şiddetleri artabilmektedir.
Beyne Pıhtı Atması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Beyne pıhtı atmasının tedavisi, pıhtı atmasının sebebine göre değişmektedir. İlk olarak hastanın beyninin hangi bölümünde pıhtı attığının ve pıhtı atmasının sebebi bulunmalıdır. Pıhtı atmasının vereceği hasar hastaya ne kadar erken müdahale edilirse o kadar azaltılmış olur. Müdahale ne kadar gecikirse hastaya verilen hasar o kadar artacaktır ve hatta hastanın hayatını kaybetmesine bile sebep olabilir. Pıhtı atma sebebi bulunduktan sonra hastaya ilaç tedavisi yapılır. Tıkanan damar ilaçlar ile açılmaya çalışılır. Müdahale gecikmiş ise ilaç tedavisi fayda etmez. Bu durumlarda doktor hasta için uygun görürse cerrahi müdahale ile pıhtı giderilmeye çalışılır.

Beyne Pıhtı Atmasını Önlemek İçin Yapılması Gerekenler
  • Bazı durumlarda insanların elinde olmadan beyne pıhtı atması gerçekleşebileceği gibi insanların hayat standartlarını yükselterek önlemeleri de mümkün olabilir.
  • Düzenli bir şekilde spor yapmak.
  • Sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak.
  • Uzun süre bilgisayar karşısında oturmaktan kaçınmak.
  • Fazla kilosu olan bireylerin fazla kilolarını vermesi.
" } ] }