{ "title": "Beyin Sapına Pıhtı Atması", "image": "https://www.pihti.gen.tr/images/Beyin-Sapina-Pihti-Atmasi-49255.jpg", "date": "20.01.2024 12:23:13", "author": "Mutlu Çalış", "article": [ { "article": "Beyin Sapına Pıhtı Atması; tıp alanında inme olgusu denilmektedir. Beyin sapına pıhtı atmasının birçok nedeni olup, bu olaydan sonra beyin kan damarlarında tıkanıklığa bağlı olarak kan akışı bozukluğu görülmektedir. Beynin kansız ve oksijensiz kalması şeklinde bir durum şekillenmektedir. Bu durum sonrası vücutta birtakım olumsuzluklar, hatta hayati kayıplarla sonuçlanabilen bir durum olabilmektedir.

Beyin sapına pıhtı atması neden olur?
Beyin sapına pıhtı atması, dünyada sıklıkla karşılaşılan beyin ve sinirsel hastalığın büyük bir sorunu olup, beyin damarlarında meydana gelen tıkanıklık veya beyin kanamasının şekillenmesi sonucu oluşur. Beyin sapına pıhtı atması durumunda, vücudun bir bölümünün hareket noksanlığı, felç durumu, duyu bozukluğu, konuşamama, duymama gibi birtakım işlevsel bozukluklar şekillenebilir.

Beyin sapına pıhtı atması belirtileri nelerdir?
Beyin sapına pıhtı atması durumunda beynin sinirsel işlevlerini yerine getirmede aksaklıklar meydana gelmekte ve hareket, koordinasyon işlevlerinde bozukluklar meydana gelmektedir. Beynin damarsal tıkanıklığa bağlı olarak beslenememesi ve oksijensiz kalması beyin dokusunda ciddi geri dönüşümü olmayan hasarlar bırakmaktadır.

Beyin sapında pıhtı atma olgusunda risk içeren faktörler
Beyin sapına pıhtı atması durumu özellikle yüksek tansiyon hastalığı olan kişiler riskli gruplardır. Bu hastaların yüksek kan basıncına bağlı olarak beyin sapında pıhtı atması muhtemeldir. Beyin sapına pıhtı atma ihtimali olan bir diğer risk grupları aşırı şişman kişiler, alkol ve sigara gibi kötü alışkanlığı olan kişiler, çok yağlı gıdalar tüketen bireyler, diyabet hastaları, fiziksel egzersizler yetersiz olan kişilerdir.
" } ] }