{ "title": "Beyin Damarına Pıhtı Atması", "image": "https://www.pihti.gen.tr/images/Beyin-Damarina-Pihti-Atmasi-15323.jpg", "date": "20.01.2024 15:10:54", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Beyin Damarına Pıhtı Atması, Kanın özelliklerinden biri olan pıhtılaşma bazen vücut damarları içinde de oluşabilmektedir. Oluşan pıhtı vücutta herhangi bir damarda tıkanıklığa neden olabilmektedir. Tıkanıklığın olduğu bölgede sorunlar meydana getirebilmektedir. Vücut fonksiyonlarının bozukluğuna sebebiyet vererek hayati oluşumlar ortaya çıkabilir. Bu tıkanıklığın beyin damarlarında oluşmasına da beyin damarına pıhtı atması olarak adlandırılmaktadır.

Beyin Damarına Pıhtı Atması Neden Olur?

Beyin damarlarında tıkanıklığın ortaya çıkması beyin fonksiyonlarında sorunlara yol açabilmektedir. Düşünme, konuşma, duygular, hareket etme gibi birçok fonksiyon kayıplarına yol açabilmektedir. Pıhtının kan dolaşımı vasıtasıyla beyin damarlarına ulaşmasıyla ortaya çıkabildiği gibi başka sebeplerde olabilmektedir. Pıhtının ortaya çıkışı hareketsiz yaşam tarzı olan ya da çalışma koşulları nedeniyle hareketsiz olmak zorunda olan bireylerde daha çok görülmektedir. Bununla birlikte kalp sorunları olan bireylerde gelişen durumlar sonucu da oluşabilmektedir.

Beyin Damarına Pıhtı Atması Belirtileri Nelerdir?

Pıhtının büyüklüğüne göre, damarın tıkanma yeri ve tıkanma oranına göre gelişen semptomlar ortaya çıkar. Bu semptomlar:
Beyin Damarına Pıhtı Atması Nasıl Teşhis Edilir?

Görüntülü teşhis yöntemlerinin kullanımı teşhisi kesinleştirmektedir. Bu yöntemler Ct taraması ve manyetik rezonans anjiyografidir. Pıhtının yeri ve durumu, etkilediği alan hakkında bilgi vermektedir. Bu yöntemler dışında yapılacak olan kan sayımı, kan şekeri, kalp ritim, kolesterol, kan pıhtılaşma testleri de konu hakkında bilgi vermektedir.

Beyin Damarına Pıhtı Atması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Oluşan pıhtının gerekli olan tedavisi geciktikçe oluşan fonksiyon bozuklukları daha da artabilir; hatta hayati tehlike arz edebilmektedir. Teşhisi konulan pıhtı ilaç yoluyla eritilebilir. Bu tedaviye cevap vermez ise ya da ilaç tedavisi için yeterli zaman yoksa cerrahi bir müdahale kaçınılmaz olabilir. Bu olumsuz durumun yaşanılmaması için bireylerin daha aktif bir yaşam tarzı geliştirmeleri, sigara içmemeleri, sağlıklı ve dengeli beslenmeleri, aşırı kilolardan kurtulmaları pıhtı atma riskini azaltacaktır.
" } ] }