{ "title": "Balgamda Kan Pıhtısı", "image": "https://www.pihti.gen.tr/images/balgamda-kan-pihtisi-6210.jpg", "date": "20.01.2024 02:29:42", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Balgamda Kan Pıhtısı, balgamda kan pıhtısı olarak bilinen hemoptizi, akciğer ya da bronşlardan kaynaklanan, kan tükürme olarak tanımlanmaktadır. Yakından takip edilmesi gereken klinik bir durumdur. %5 kadar hastada hayati tehlike yaratabilecek ve acil müdahale gerektirebilecek kadar şiddetli olabilmektedir. Masif hemoptizi, balgamda kan pıhtısı, büyük miktarda kan ya da hızlı oranda kanamadır. Hastanın hayatını tehlikeye sokabilecek kadar fazla miktarda kan miktarı, şiddetli hemoptizinin tanımıdır. Hava yoluna kaçarak asfiksiye neden olmasının yanı sıra kardiyovasküler kollapsa neden olabilecek kadar çok miktarda kan kaybı ölümcül olmaktadır.

Balgamda kan pıhtısı nedir?

Balgamda kan pıhtısı, sebepleri akut ya da kronik bronşit, pnömoni, tüberküloz ve akciğer kanseri gibi birtakım rahatsızlıklardan kaynaklıdır. Ayrıca çeşitli enfeksiyonlar balgamda kan pıhtısı sebeplerinin %70'ini oluşturmaktadır. Enfeksiyona bağlı olarak, mukozal yüzeyde süperfisyal kan damarlarının çatlamasına neden olan inflamasyon ve ödem gelişmesine bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. İnfluenza ve HIV virüsü gibi şiddetli virüsler bu duruma örnek olarak gösterilebilir.

Ayrıca pulmoner venöz hipertansiyonla sonuçlanan kardiyovasküler durumlar kardiyak hemoptoziye neden olabilmektedir. Çocuklarda balgamda kan pıhtısı genellikle alt solunum yolu enfeksiyonları neticesinde oluşmaktadır. Diğer bir sebep ise çoğunlukla 4 yaş altındaki çocuklarda daha sık görülen, yabancı cisim aspirasyonudur, bunun dışında diğer bir sebep ise kistik fibrozis e sekonder olarak gelişen bronşiektazidir. Akciğer kontüzyonuna sebep olan ciddi travmalara bağlı olarak da hemoptizi gelişebilmektedir.

Balgamda kan pıhtısı nedeni ile hemoptozi şüphesinde sorgulama respiratuar sisteme odaklanılarak yapılmalıdır. Balgamda kan pıhtısı için ilk adım, kanın gerçekten solunum sisteminden gelip gelmediğinin tespit edilmesidir. Çünkü solunum sistemi dışındaki bazı durumlarda da balgam şeklinde kan atılabilmektedir.

Yıl içerisinde birkaç tekrarlayan balgamda kan pıhtısı özellikle sigara kullanan kronik bronşit hastalarında görülebilmektedir. Asbestos, arsenik, krom ve nikel gibi önemli eterlere maruz kalmak çevresel faktörler olarak hemoptozi oluşumda rol almaktadır. Balgamda kan pıhtısı nedeni olan hemoptizide tanısal teknikler, akciğer grafileri, bronkoskopi, bilgisayarlı tomografi, bilgisayarlı anjiyografi, gibi yöntemledir. Balgamda kan pıhtısı şeklinde gelen ekspektore kanın incelenmesi, kanamanın kaynağını belirlemekte yardımcı olabilmektedir.

Balgamda kan pıhtısı tedavisi nasıl yapılır?

Hemoptozi de tedavi, aspirasyonun önlenmesi, kanamanın durdurulması ve altta yatan nedenin bulunarak tedavi edilmesidir. Kişilerde solunum sıkıntısı hipoksik olan olgular entübe edilmeli ve endobronşiyal kan ve pıhtı artıkları hemen aspire edilmelidir. Bu hastalarda ilk 48 saatte bronkoskopi yapılmalıdır. Balgamda kan pıhtısı sebebi olan masif hemoptizilerden genelde bronşiyal arterler sorumlu olduğundan bronşiyal arter embolizasyonu sıklıkla uygulanan bir prosedürdür.

Sıkıntı toraks travması ya da pulmoner vasküler yaralanma nedeni ile oluşmuşsa cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Özellikle son yıllarda cerrahi tedavi son derece iyi bir şekilde yapılmaktadır. Cerrahi tedavi sonrası nüks oranları oldukça düşüktür.
" } ] }