{ "title": "Ameliyat Sonrası Pıhtı Atması", "image": "https://www.pihti.gen.tr/images/Ameliyat-Sonrasi-Pihti-Atmasi-44487.jpg", "date": "19.01.2024 11:29:42", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Ameliyat Sonrası Pıhtı Atması, Vücut bölgesinin herhangi bir organına cerrahi operasyon yapılmasının ardından kan birikimi ile pıhtı oluşumuyla meydana gelen bir rahatsızlıktır. Damarlardaki kan akışının durması sonucu ortaya çıkan pıhtı atması basınç eşliğinde oluşur. Bu sağlık probleminin akciğere ulaşması bulunduğu alanda damar tıkanıklığının tıkanmasına sebebiyet verir.

Ameliyat sonrası pıhtı atması, ciddi sağlık problemlerinin habercisi olabilir. Bununla birlikte direncini yitiren vücudun verdiği tepkime niteliğinde de yüz gösterebilir. Öte yandan ameliyat yerinde biriken kan söz konusu pıhtı atması ile dışarı atıldığında temiz kanın oluşumuna olumlu yönde zemin hazırlar. Ameliyat yerinin tam anlamıyla dokuya uyum gösterememesi ile bu durum sonrasında pıhtı atması kaçınılmaz bir unsurdur. Yer edindiği doku alanında kanı biriktirip beraberinde bağlantılı olan akciğer ve kalp noktalarına getiren toplar damarda pıhtı meydana geldiğinde damarlardaki kan akışının kısmen veya tamamen kısıtlandığını yer edindiği alanda kızarıklık, morarma, şişlik ve ağrı hissi oluşarak bir süre sonra pıhtının atması mümkündür.

Ameliyat sonrası pıhtı atması neden olur?

Her yaş grubunda birtakım nedenlerden ötürü ortaya çıkma ihtimali olan ameliyat sonrası pıhtı atması rahatsızlığı yaşı ilerlemiş olan insanlarda daha çok görülür. Kan pıhtısına yönelik hastalıkların varlığı, hareketsizlik, felç, kalp yetmezliği, doğum kontrol hapları, aşırı kilo ve ameliyat sonrasında enfeksiyon oluşumu gibi etkenler ameliyat sonrası pıhtı atmasına neden olur.

Ameliyat sonrası pıhtı atması tedavisi nasıl yapılır?

Hayati değer taşıyan kan damar yolu içerisinde ilerlemeyip biriktiğinde oluşan pıhtı ameliyat sonrasında dışarı çıkıyor ise bu problem ihmal edilmeden doktor tarafından ele alınmalıdır. Eğer ki erken tedavi yapılmaz ise ölüm riski ortaya çıkar. Bu hususta trombolitik tedavi yapılmaktadır. Bu tedavinin riski yüksek olduğu için tehlike arz edebilmektedir. Öte yandan doktorun önerdiği ilaçların düzenli kullanımı ve sağlıklı beslenme tedavinin olumlu sonuçlanması açısından önem taşır.
" } ] }