{ "title": "Akciğerde Kan Pıhtısı", "image": "https://www.pihti.gen.tr/images/Akcigerde-Kan-Pihtisi-56289.jpg", "date": "19.01.2024 22:14:10", "author": "Çiğdem Yaluk", "article": [ { "article": "Akciğerde kan pıhtısı, akciğerde bulunan bir ya da birkaç damarın tıkanması sonucu meydana gelen kan birikintisidir. Akciğerde kan pıhtı oluşumu vücudun diğer bölgelerden akciğere taşınan kanın pıhtılaşması sonucundan meydana gelir. Akciğerde kan pıhtısı insanlarda genellikle ölümle sonuçlanan bir hastalıktır. Akciğerde bulunan damarların tıkanma sebebi genelde vücudun diğer bölgelerindeki toplardamarda oluşan ve kan dolaşımı ile akciğer damarına ulaşan pıhtıdır.

Akciğerde kan pıhtısı en çok kimlerde görülür?

Bu durum herkeste görülebilir. Fakat hastalığı hazırlayan durumlar vardır. Aynı zamanda birden fazla faktörler bir araya gelince hastalığın riski daha fazla ortaya çıkar. Eğer kişi kalp hastası ise oluşan yüksek tansiyon ve kalpte damar hastalıkları akciğerde kan pıhtısı riskini ortaya çıkarır. Çoğu insanlar uzun süre hareketsiz sürdürebilirler yaşamlarını bu sağlık açısından olumsuz sonuçlar meydana gelmesini sağlar tıpkı akciğerde kan pıhtısı gibi hastalıklar görünür. Uzun süren yolculuklar, cerrahi müdahale sonucu uzun süreli yatma durumu, sigara içmek, fazla kilo ve bazı gebelik durumlarında sıklıkla rastlanan bir durum olarak.

Akciğerde kan pıhtısı belirtileri nelerdir?

Oluşan pıhtının büyüklüğüne ve altında yatan hastalığa bağlı olarak hafif nefes darlığı ve kişinin göğüs ağrısı çekmesine aynı zamanda solunum durmasına kadar değişen durumlar meydana gelir. Kişide oluşan öksürük, bağlamın kanlı olması, bacaklarda ağrı, şişlik ve bacakta oluşan kızarıklık hastalığın belirtilerindendir. Bu durum nadir görünse de her iki bacakta görülme olasılığı vardır. Akciğerde kan pıhtısı ciddi ve hayatı tehlikesi yüksek olan bir hastalıktır. Bu durumlarda illaki bir doktora görünmek gerekir. Hastalığa geç tanı konulduğunda anı ölüm durumu ortaya çıkar. Akciğerde kan pıhtısı tekrarlayabilen bir hastalıktır. Bu durum zamanla hipertansiyona dahi yol açabilir. Hastalığın tanısı için klinik bulgulara ihtiyaç vardır. Hastanın doktora şikâyetlerini açık bir şekilde dile getirmeleri gerekir. Hastalıktan şüphe edildiği durumda kişinin akciğer filmi, kalp grafiği, bacak ultrasonu, tomografi ve anjiyografi gibi tetkikler vermesi gerekir.

Akciğerde kan pıhtısı tedavisi nasıl olur?

Hastaya mümkün olan en kısa sürede tedavi başlatılması gerekir. Hemen ilaç tedavisine başlamak ve pıhtıyı önleyici eritici ilaçlar kullanması gerekir hastanın. Bu tedavi en az 6 ay sürer. Eğer tedaviye sonuç vermiyor ve pıhtı çok büyükse kişinin ameliyat olması gerekir. Ameliyat sonucu pıhtı alınır ve hasta düzelme yolunda ilerler. Kişinin beslenmesine dikkat etmesi de gerekir.
" } ] }